Csicseri-köles kolbász és tökmag-napraforgómag ropogós

Ha már nemrég hurka receptet posztoltam, itt az ideje, hogy legyen hozzá kolbász is :)

A hétvégén ezt a két finomságot készítettem el:

Csicseri-köles kolbász

Hozzávalók:

- 2 db csicseriborsó konzerv
- 1 csésze köles
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl tökmagolaj
- Fél citrom leve
- Fűszerek: só, vegamix, bors, kömény, majoranna, szerecsendió, kurkuma, füstölt paprika, paprika, metélőhagyma, Vegeta natura fűszerkeverékek: zöldséggrill, sült csirke, flekken.

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőztem. A csicseriborsót aprítógépben a fokhagymákkal együtt pépesre aprítottam. Összekevertem a főtt kölessel és a tökmagolajjal, hozzáadtam a fél citrom levét, majd fűszereztem.
Alufóliába tekertem (több darab is lesz belőle) és tepsiben 160 fokon megsütöttem.

Tökmag-napraforgó ropogós

Ennek a receptnek az eredetijét Jónás Mónika alkotta meg egy sós rágcsálnivaló formájában. Először akkor készítettem el, mikor a Zempléni hegységben kirándultunk. Ott azonban megéreztem egy illatot, ami megihletett, hogy tovább fejlesszem az ő csodálatos receptjét valami olyanná, ami egy kicsit "sült hús" jellegű ízvilágú. Tudom, hogy sokan elítélik a hús "utánzatokat", de szerintem sokat segíthet a kezdő vegánoknak és én is azért készítettem el, mert tudom, hogy a fűszerekkel lehet játszani és nagyon finom dolgokat lehet alkotni. Ráadásul ez a recept még gluténmentes is, tehát gluténérzékeny vegánok is bátran fogyaszthatják. 

Hozzávalók:

- 1 csésze tökmag
- 1 csésze napraforgómag
- Víz
- Sörélesztőpehely (ízlés szerint, el is hagyható)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Zabpehelyliszt (gluténérzékenyeknek gluténmentes ajánlott!)
- Fűszerek: só, füst só (elhagyható) vegamix, bors, kömény, majoranna, szerecsendió, kurkuma, paprika, metélőhagyma, Vegeta natura fűszerkeverékek: zöldséggrill, sült csirke, flekken.

A tökmagot és a napraforgó magot a fokahagymával és annyi vízzel összedaráljuk/turmixoljuk, hogy egy laza, pépes állagú masszát kapjunk. Hozzáadjuk a zabpehelylisztet (én darált zabpelyhet raktam bele) és a sörélesztő pelyhet, (elhagyható) ezután a fűszereket is és kóstoljuk. Ízlés szerint fűszerezhető még, amennyiben úgy érezzük.

A masszából lapos, kerek formákat formázunk és sütőpapíros tepsiben 170 fokon kb. fél óráig sütjük. Én úgy tapasztaltam, hogy jobb, ha nem túl vékonyra lapítjuk, mert akkor nagyon ropogós lesz, ami nem baj, ha valaki így szereti. Én szeretem, ha kevésbé száraz, ezért a második adagot már kicsit vastagabbra hagytam.

Jázmin rizzsel és citromos-mustáros-agavés-fokhagymás öntettel tálaltam.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Melinda!

    Ha a csicseri kolbászt száraz csicseriből készítem, akkor elég beáztatni, vagy meg is kell főzni előtte? A falafel jutott róla eszembe, ott nem kell főzni, és úgyis megsül. Szerinted?
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő!

      Én mindenképp megfőzném a csicserit előtte, szárazon már nem ezt az ízt és állagot adná. Persze ki lehet próbálni, de a siker nem garantált.

      Sok sikert az elkészítéshez!

      Üdvözlettel : Melinda

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gluténmentes kenyér - ez tényleg tökéletes állagú és ízű

Kenődiós - avagy kenőmájas máj nélkül

Kolbászkrém kölesből