Nemdisznósajt

Ha nemrég lencsehurka és csicserikolbász volt, akkor most jöjjön a nemdisznósajt. :)
2 napja valahonnan eszembe villant a disznósajt, ami nálunk régen gyerekkoromban nagyon gyakran volt, de én soha nem szerettem az ízét, mert túl zsíros volt. Viszont a fűszerezése mindig tetszett, jó sok fokhagyma, pirospaprika, stb. és olyan illata volt, hogy arra gondoltam, hogy veganizálni kellene, mert tuti, hogyha zöldségekből készíteném el, az nagyon finom lenne ezekkel a fűszerekkel.
Tegnap pedig összeállt a fejemben, hogy milyen alapanyagokból nézne ki hasonlóan, az ízvilága pedig nem volt kérdés, hisz minden a fűszerektől finom.

- 10 dkg csiperkegomba apróra vágva
- 0,5 kisebb padlizsán apró kockákra vágva
- 1 db pritaminpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma (mérettől függ, hogy 3 vagy 4 gerezd és ízléstől)
- Póréhagyma
- Kókuszzsír, olívaolaj
- Fűszerek: folyékony füst, (ha nincs, akkor füstsó vagy füstölt paprika), pirospaprika, vegamix, bors, kömény, majoranna, 2 db babérlevél, szerecsendió, só.
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 0,5 evőkanál chiamag
- víz

A gombát és a padlizsánt, valamint a pritamin paprikát apróra vágom, a póréhagymás is nagyon apróra szeletelem és felrakom először csak a hagymát kókusz-olívaolajon dinsztelni, majd hamarosan hozzádobom a pritamint is, ezután a gombát és a padlizsánt. Fűszerezem, a só és a fokhagyma kivételével mindent beleszórok, a babérleveleket is, hogy együtt párolódjanak. A sót már csak akkor adom hozzá, amikor majdnem készen van, hogy ne eresszen sok levet.
Közben egy kis tálkában a lenmagot és a chiamagot összekevertem egy kis vízzel és lencse főzőlevével, mivel épp lencsét is főztem, hogy minél ízesebb legyen. Kicsit hagyom, hogy megzselésedjen, majd hozzáöntöm a masszához és összekeverem.
Egy tetszőleges formájú edényt folpackkal kibélelek és ebbe kanalazom a masszát. Ráhajtogatom a folpackot, hogy elfedje mindenhol és edényestől a hűtőbe teszem dermedni. A magoktól megzselésedik, a kókuszzsírtól pedig megdermed.
Szépen szeletelhető nemdisznósajtot kaptam és nagyon finom lett! :)
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gluténmentes kenyér - ez tényleg tökéletes állagú és ízű

Kenődiós - avagy kenőmájas máj nélkül

Kolbászkrém kölesből